Stassen čajevi potiču iz srca Šri Lanke, zemlje poznate po najkvalitetnijem čaju na svetu. Od 1977. godine, Stassen neguje bogatu tradiciju proizvodnje 100% čistog cejlonskog čaja – pažljivo biranog, ručno ubranog i obrađenog uz najviše standarde kvaliteta.
Za savršeno pripremljen čaj neophodni su listići vrhunskog kvaliteta sa različitih nadmorskih visina – visokog, srednjeg i niskog rasta – koji se gaje na sopstvenim plantažama kompanije Stassen, ukupne površine od 20.000 hektara.
Prostrane plantaže smeštene su u centralnoj, Uva, Sabaragamuwa, Dimbula i Bogawantalawa provinciji Šri Lanke, na nadmorskim visinama koje čaju daju jedinstvene karakteristike ukusa i arome.
Pored toga što je prepoznata kao nagrađivani proizvođač čajeva vrhunskog kvaliteta i bogatog asortimana, kompanija Stassen upravlja i nekim od najcenjenijih čajnih imanja u Aziji. Među njima su i prestižna imanja poput Kirkoswald, Pettiagalla, Gowerakelle, Idulgashinna, Kew, Theresia, Cecilton, Wewessa, Mahadowa i El-Teb – svako sa sopstvenim karakterom, tradicijom i doprinosom ukusu u svakoj šoljici.
Na plantažama okruženim netaknutom prirodom, list po list, bere se čaj koji osvaja aromom, punoćom ukusa i autentičnošću. Svaka šoljica Stassen čaja donosi miris tropskih visova i nasleđe koje traje generacijama.
Kvalitet i inovacije nagrađeni su na najvišem nivou – Stassen je dobitnik Predsedničke izvozne nagrade pet uzastopnih godina, čime je potvrđena posvećenost vrhunskom izvozu i beskompromisnim standardima.
Stassen je prvi proizvođač na Šri Lanki koji je dobio Demeter sertifikat iz Nemačke za uvođenje biodinamičkih poljoprivrednih praksi, čime je napravio značajan iskorak u održivoj i ekološki odgovornoj proizvodnji.
1987. godine, osnivanjem prve svetske sertifikovane organske bašte za čaj kroz kompaniju Stassen Natural Foods, postao je prvi proizvođač sertifikovanog organskog čaja na svetu. Danas, sa godišnjom proizvodnjom od 200 tona, Stassen je među najvećim proizvođačima organskog čaja globalno.
Danas se Stassen čajevi izvoze u više od 80 zemalja sveta. U ponudi se nalaze crni, zeleni i biljni čajevi, kao i pažljivo odabrane mešavine sa prirodnim aromama – bez veštačkih dodataka. Bilo da volite klasiku ili istražujete nove ukuse, Stassen nudi vrhunski čaj za svaki trenutak.
Stassen – više od čaja. To je iskustvo.
Cejlonski čaj potiče isključivo sa Šri Lanke – ostrva u Indijskom okeanu sa više od 150 godina tradicije u uzgoju čaja. Svaki od 7 regija na ostrvu daje čaju jedinstven karakter – od snažnog i tamnog iz nizija do laganog i osvežavajućeg iz visokoplaninskih oblasti.
Klima, nadmorska visina i bogato tlo stvaraju savršene uslove za proizvodnju jednog od najcenjenijih čajeva na svetu. Zato se cejlonski čaj prepoznaje po vrhunskom kvalitetu, izraženoj aromi i punom ukusu – i s razlogom nosi epitet svetske klase.
Za razliku od većine zemalja koje proizvode čaj, Cejlon i dalje neguje tradicionalan pristup. Čaj se pažljivo bere isključivo rukom – bira se samo ono najbolje: nežni, još neotvoreni pupoljak i dva najmlađa lista uz njega (Orange Pekoe).
Za razliku od mehanizovanog branja, koje bez razlike zahvata sve što mu se nađe na putu, ručno branje omogućava selekciju najkvalitetnijih delova biljke, čime se čuva prepoznatljiv ukus, miris i vrhunski kvalitet cejlonskog čaja.
I crni i zeleni čaj potiču od iste biljke – Camellia sinensis – ali se razlikuju po načinu obrade: crni čaj je potpuno oksidisan i bogatog ukusa, dok zeleni čaj zadržava svežinu i svetliju boju zahvaljujući minimalnoj obradi
Zeleni čaj potiče od biljke Camellia sinensis, iste biljke od koje se dobijaju i crni i beli čaj. Razlika je u načinu obrade – kod zelenog čaja listovi minimalno oksidiraju, čime se zadržava visok nivo antioksidanasa i drugih blagotvornih sastojaka.
Naučna istraživanja su potvrdila da je zeleni čaj snažan prirodni antioksidans koji pomaže u zaštiti organizma od štetnog delovanja slobodnih radikala. Redovno konzumiranje zelenog čaja može doprineti:
– zdravlju srca i krvnih sudova,
– snižavanju krvnog pritiska i holesterola,
– poboljšanju raspoloženja,
– prevenciji karijesa zahvaljujući prisustvu prirodnog fluora.
Zeleni čaj se takođe pokazao korisnim u nezi tela – podstiče površinsku cirkulaciju, ublažava celulit, koristi se protiv akni i peruti, a zahvaljujući diuretskom efektu i uticaju na metabolizam, postaje sve popularniji kao prirodna podrška u kontroli telesne težine.
Sadrži katehine poput EGCG (epigalokatehin galata), koji dokazano ubrzavaju metabolizam i sagorevanje kalorija, čime zeleni čaj dobija važno mesto u programima za regulisanje težine.
Naučnici sa Univerziteta Rutgers objavili su da katehini iz zelenog čaja imaju jače antioksidativno dejstvo od vitamina C i E, te preporučuju njegovo redovno konzumiranje u cilju smanjenja rizika od mnogih hroničnih i malignih bolesti.
Kako pripremiti zeleni čaj?
Voda ne sme da provri – optimalna temperatura je oko 70–80°C. Listove ili kesicu čaja ne treba držati u vodi duže od 3-5 minuta kako bi se sačuvala maksimalna korisnost.
Priroda nam nudi moćne saveznike – a zeleni čaj je jedan od najvrednijih. Preporučena dnevna doza je 3–4 šoljice, kao deo svakodnevne rutine zdravlja, lepote i ravnoteže.
Crni čaj ima izuzetno dugu tradiciju i bogatu listu lekovitih svojstava. Zahvaljujući snažnom ukusu, aromi i pozitivnom uticaju na organizam, to je najpopularniji i najprodavaniji čaj u zapadnom svetu – dok je kod nas nepravedno zapostavljen.
Crni i zeleni čaj zapravo potiču od iste biljke – Camellia sinensis. Razlika nastaje u procesu proizvodnje: crni čaj prolazi kroz potpunu fermentaciju (oksidaciju), čime dobija tamnu boju i prodornu, bogatu aromu.
Stassen crni čaj je prirodno bogat kalijumom – važnim mineralom i elektrolitom koji učestvuje u regulaciji kiselosti i bazičnosti u organizmu. Prema naučnim istraživanjima, redovna konzumacija crnog čaja može doprineti boljoj kontroli krvnog pritiska, podržati normalan rad srca, kao i procese izgradnje proteina i razlaganja ugljenih hidrata. Takođe, crni čaj se povezuje sa smanjenjem rizika od začepljenja arterija koje mogu voditi ka srčanim i moždanim udarima.
Crni čaj sadrži kofein, koji blago stimuliše centralni nervni sistem. To doprinosi boljoj koncentraciji, bržem povezivanju misli i smanjenju osećaja umora i pospanosti. Zahvaljujući njegovom dejstvu na respiratorni centar, crni čaj može pomoći i u poboljšanju disanja i ventilacije pluća – što ga čini korisnim i za sportiste.
Antioksidativno dejstvo crnog čaja je odmah iza zelenog, jer sadrže vrlo slične polifenole koji štite ćelije od oštećenja. Istraživanja sa Pace univerziteta (Milton Schiffenbauer) pokazala su da crni i zeleni čaj mogu deaktivirati viruse – uključujući herpes – i uništavati štetne bakterije koje ugrožavaju digestivni sistem.
Za one koji vole raznolikost, Stassen nudi crne čajeve sa prirodnim aromama manga, jagode, breskve, šumskog voća i bergamota (klasični Earl Grey). Isprobajte ih i otkrijte novu dimenziju ukusa i užitka!
Kako pripremiti crni čaj?
Da biste sačuvali korisna svojstva crnog čaja, obratite pažnju na pripremu: voda ne treba da provri (idealna temperatura je 90–95°C), čaj se ne ostavlja u vodi duže od 3-5 minuta. Preporučena dnevna količina je 3–4 šoljice.
Crni čaj je više od napitka – to je tradicija, energija i prirodni saveznik zdravlja. Bilo da vam treba trenutak razbuđivanja ili snažan antioksidans, šoljica kvalitetnog Stassen crnog čaja je pravi izbor.
Biljne infuzije Stassen obuhvataju pažljivo birane biljne čajeve i jedinstvene wellness mešavine koje neguju telo i duh.
Klasični biljni čajevi poput osvežavajuće mente, nežne kamilice, specifičnog hibiskusa sa sladićem i aromatičnog rooibosa pružaju prirodnu podršku i uživanje u svakom gutljaju.
Posebno izdvajamo wellness kolekciju, baziranu na tradicionalnim ajurvedskim recepturama, koja kombinuje moć biljaka i drevnu mudrost: Detox, Relax, Immunity, Slim i Rejuvenate.
Sve naše biljne infuzije su bez veštačkih aroma i dodataka, čime zadržavamo njihovu autentičnost i kvalitet – 100% prirodno.
Stassen wellness kolekcija donosi pažljivo osmišljene biljne infuzije inspirisane ajurvedskim tradicijama, idealne za trenutke opuštanja, osveženja ili rutinske ravnoteže. Svaka mešavina kombinuje karakteristične biljke i začine, poznate po tome što se vekovima koriste u svrhu dobrobiti organizma i unutrašnje harmonije:
• Detox – svež spoj mente, limunove trave, matičnjaka, šipka, zvezdastog anisa i đumbira. Savršen izbor za lagan početak dana.
• Relax – umirujuće note lavande, kamilice i matičnjaka u kombinaciji sa ginsengom, mentom, moringom, komoračem i korenom sladića, pružaju potpuni osećaj mira i blagosti.
• Immunity – bogata mešavina začina i biljaka kao što su kardamom, kurkuma, cimet, tulsi, đumbir i nar, koje se u ajurvedi tradicionalno povezuju sa podrškom prirodne otpornosti.
• Slim – lagan i aromatičan napitak sa organskim zelenim čajem, garsinijom, hibiskusom, cimetom, kamilicom i još nekoliko pažljivo biranih sastojaka koji mogu biti deo aktivnog životnog stila.
• Rejuvenate – spoj biljaka i začina kao što su organski zeleni čaj, rooibos, ashwagandha i ginseng, kreiran da pruži osećaj osveženja i nove energije nakon napornog dana.
Sve Stassen biljne infuzije su bez veštačkih aroma i dodataka, a svaka šoljica donosi bogatstvo prirodnih ukusa i tradicije.
Balangoda Plantations PLC postiže izvrsnost u uzgoju i preradi čaja i gume, poseduje 22 plantaže koji zauzimaju preko 9.000 hektara i visoko su cenjene zbog vrhunskog kvaliteta čaja i kvalitetnih sorti gume. Raspoređene po poznatim regijama za proizvodnju čaja Uva i Sabaragamuva nalaze se prestižne plantaže poput Pettiagalle, Gowerakelle, Ceciltona i Wevesse, svaka sa bogatom i jedinstvenom čajnom tradicijom.
Proizvodeći jedinstvene sezonske čajeve, Madulsima je predvodnik u plantažnoj industriji. Obuhvata 12 plantaža sa preko 5.505 hektara zemlje, među kojima su najistaknutije Kirkoswald – slikovita plantaža čaja smeštena u regionu Dimbulla / Bogawantalawa, poznata po nagrađivanim crnim čajevima sa svetlim i bistrim čajem koje svetski poznavaoci čaja rado traže. Ostale značajne plantaže u regionima Bogawantalawa i Uva su Kew, Theresia, El-Teb i Mahadowa.
Fabrika za preradu zelenog čaja najmodernije tehnologije
Stassen je 1982. godine prvi na Šri Lanki započeo komercijalnu proizvodnju zelenog čaja. Danas se na plantaži Gowerakelle nalazi naša inovativna, savremena fabrika za preradu zelenog čaja. Smeštena u svetski poznatom regionu za uzgoj čaja Uva, fabrika za zeleni čaj Gowerakelle nalazi se na nadmorskoj visini od 1280 metara i bavi se proizvodnjom zelenog čaja vrhunskog kvaliteta. Zeleni čaj iz Gowerakelle prerađuje se ili tradicionalnom kineskom metodom prženja (panning), ili tradicionalnom japanskom metodom kuvanja na pari.
Stassen Natural Foods (Pvt) Ltd je pionir u proizvodnji sertifikovanog organskog čaja na svetskom nivou, a tradicija sertifikovane organske proizvodnje i danas se nastavlja u bio plantaži Idulgashinna, koja proizvodi najkvalitetnije organske crne čajeve, organske zelene čajeve i ručno pravljene organske dizajnerske čajeve. Plantaža, klasifikovana kao Uva High, nalazi se na nadmorskoj visini od 1800 metara u oblasti Haputale u pokrajini Uva. Zeleni i crni čajevi ubrani sa viših delova plantaže odlikuju se oštrim i osvežavajućim ukusom.
Mehanička proizvodnja čajnih kesica u kompaniji Stassen započeta je 1981. godine. Danas je pogon potpuno opremljen najnovijom tehnologijom, koja omogućava isporuku međunarodno priznatih standarda kvaliteta, kao i modernih i inovativnih rešenja za pakovanje čaja. Kao proizvođač privatnih brendova sa uglednim klijentima iz SAD, Japana i Evrope, kompanija se ponosi mogućnošću da zadovolji specifične zahteve svojih kupaca. U ponudi je širok spektar specijalnih pakovanja i elegantnih poklon paketa za privatne brendove. Čaj se može upakovati u kesice sa kanapom i etiketom, papirnim ili folijskim omotima (sa ili bez spajalice), piramidalne kesice, kao i kesice za čajnik, u maloprodajnim pakovanjima od 10, 20, 25, 50, 100 kesica, kao i u većim pakovanjima od 500 i 1000 kesica namenjenim ugostiteljstvu.